maandag 15 juli 2013

Authenticatie - De sleutel van privacy

"We willen niet afhankelijk worden van de VS of China." Zegt Neelie Kroes. Prism is laat zien hoe belangrijk onze privacy is, vindt zij. 

Begin vorig jaar stelde ik in mijn blog "Internetvrijheid in 2012 hoe vrij zijn we eigenlijk?al de vraag: "wanneer gaat het om criminaliteit? Als 141,3 telefoons afgetapt worden door overheid en providers door spionagesoftware (Carrier IQ ), zonder dat de gebruiker dat weet. Bijvoorbeeld. Aan welke kant van de grens van de gerechtigdheid ligt dat? Als overheden fundamentele rechten ten aanzien van privacy niet respecteren.En grote vendoren die veiligheid niet als hoogste prioriteit hebben (verborgen agenda van grote bedrijven) en een onderlinge strijd uitvechten met als hoofdprijs zoveel mogelijk winst. Over de rug van de consument."

En: "Zodra we door krijgen dat organisaties of overheden iets doen wat niet strookt met privacy wordt dit onmiddellijk gecommuniceerd." Dat klopt ook. Iedereen kent Prism. Lekker transparant.

Dus? Inderdaad. We willen niet afhankelijk zijn van wie dan ook. Waarom? Omdat we dan niet meer 'vrij' zijn. Van overheden met een bepaalde agenda en/of van cybercriminelen. Gelukkig dat we niet alleen Neelie hebben. Maar technische middelen die onze privacy beschermen. 

Google vraagt niet voor je niets je telefoonnummer.  Je moet je prive informatie immers goed beschermen! Ik kan het alleen niet goed volgen. Google volgt mij overigens prima. Je moet half gestudeerd hebben om de privacy settings van google in te stellen, maar gelukkig het kan wel. Je kunt bij Google:

1) niet inloggen met je profiel (of helemaal geen profiel maken). Niet echt handig want je hebt dit voor allerlei social media accounts etc nodig.
2) je kunt 'incognito' surfen bij Google Chrome; dat is even zonder dat je gevolgd wordt dus. Even op de 3 streepjes rechtsboven klikken en in het dropdown menu Nieuw incognitovenster klikken.
3) Login bij Google en ga naar google.com/history. Klik dan op het wieltje rechts in het scherm en selecteer instellingen. Nu kun je de webgeschiedenis uitschakelen.
4) Google verzoeken prive informatie te verwijderen, middels een speciaal formulier.

Maar ik vul liever mijn telefoonnummer niet in bij google. Ze zijn erg goed in 'crawlen' en 'indexeren' en vinden 'telefoonnummers' niet horen tot prive informatie. Dus als anderen dit online zetten, halen zij het er ook al verzoek je hierom, niet af. En weet je niet meer wat je allemaal afneemt bij Google? Google houdt niet voor niets werkelijk alles bij! Kijk https://support.google.com/accounts/answer/2478305?hl=en dan zie je precies welke diensten je allemaal gebruikt.

Waarom vraagt Google je telefoonnummer dan? Omdat ze hiermee TFA kunnen aanbieden. oftewel Two Factor Authentication. Hier vertelt Google je er alles over http://goo.gl/DFLnS.
Don't you love transparancy?


In elk geval, we kunnen onze privacy beschermen middels authenticatie. Als we eerst weten hoe we ons zelf tegen het 'volgen' van Google kunnen beschermen en TFA toepassen (waarbij ik liever kies voor een andere oplossing, maar dat is geheel persoonlijk) hebben we weer 2 stappen gezet richting onafhankelijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten