maandag 3 december 2012

Pakt de cybercrimineel jou?



“Mediawijs word je door voorlichting. Niet door ervaring “, stelt Nienke Ryan van online beveiligingsexpert SpicyLemon. “ Voorlichting is de enige weg om kennis over digitale waarden en normen én rechten en plichten verder te ontwikkelen.” SpicyLemon start bij de meest kwetsbare groep: kinderen. “We willen en moeten kinderen gereedmaken voor het digitale tijdperk.” 

Kinderen kunnen en doen al heel veel op het internet, maar laat je ze proefondervindelijk alles ontdekken? Ryan: “Wij lichten kinderen liever voor, zodat ze niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Tijdens onze gratis gastlessen in het basis- en voortgezet onderwijs, laten we door een simpel rekensommetje zien dat een Facebook-bericht zomaar naar 40.000 mensen kan worden gestuurd.” Zo geeft SpicyLemon kinderen inzicht in het 'spiegeleffect' van internet en laten zij zien dat het world wide web eigenlijk elke computer met elkaar verbindt. Hierdoor begrijpen kinderen hoe gemakkelijk informatie kan worden verspreid. Ook informatie die ze liever voor zichzelf houden.

Cyberpesten 
SpicyLemon besteedt bovendien veel aandacht aan cyberpesten tijdens de gastlessen. Ryan: “Ongeveer 60.000 jongeren van 9 tot en met 16 jaar worden gepest via internet*. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Met de kinderen hebben we een open gesprek over dit onderwerp, zodat het besef ontstaat welke impact cyberpesten op slachtoffers kan hebben. En wat je kan doen als je gepest wordt.”

SpicyLemon heeft inmiddels bijna 1000 leerlingen getraind, ook op het gebied van oplossingen. Hierdoor worden kinderen weerbaar(der). Ze worden niet alleen geïnformeerd over antivirusinstellingen, maar ook bijvoorbeeld over hoe je iemand op Hyves kunt blokkeren of aangeven.

Nederlanders gebruiken vaak gratis software
Behalve voorlichting, vindt SpicyLemon de inzet van beveiligingstools van belang. “Alleen experts kunnen ontwikkelingen op het gebied van cybercrime volgen en ons ertegen beschermen”, stelt Ryan. “Het is dan ook schokkend dat maar 25% van de ouders tools gebruikt om hun kinderen veilig online te laten zijn*.” Ryan is tevens bezorgd over de populariteit van gratis beveiligingssoftware. “De juiste bescherming vinden tegen cybercriminelen is heel specialistisch werk. Gratis tools lijken een goede oplossing, maar gratis heeft nooit natuurlijk nooit dezelfde kwaliteit. Het baart me dan ook zorgen dat Nederlanders maar liefst twee keer zoveel gratis internetbeveiliging gebruiken dan de rest van Europa.” De negatieve effecten hiervan ziet SpicyLemon terug in haar maandelijkse rapportage over besmettingen in Nederland.

Vangdecyberboef.nl
Tenslotte staat het bespreekbaar maken van internetgebruik centraal bij de voorlichting aan kinderen, docenten en ouders. Ouders weten vaak niet wat kinderen doen en wat ze ervaren. Terwijl kinderen voor de informatie van hun ouders wel open staan. Middels een door SpicyLemon geïnitieerd online spel (www.vangdecyberboef.nl), kunnen ouders samen met hun kinderen een hacker opsporen. Zo maken ze kennis met mogelijkheden die cybercriminelen gebruiken en wordt het onderwerp internet binnen het gezin bespreekbaar.

SpicyLemon vindt het belangrijk dat kinderen zich bewust worden van online gevaren, maar ook ouders, docenten, de wat oudere computergebruiker én het bedrijfsleven staan in diverse voorlichtingsprojecten centraal. Ryan: “Iedereen moet kunnen genieten van alle mogelijkheden die de digitale wereld ons biedt. Zodat het internet ondersteunt in het ontwikkelen van ieders persoonlijke groei en doelstellingen. Dat is onze missie.”

·       Meer informatie over gastlessen op: www.spicylemon.nl
·       Voor vragen over alle voorlichtingsprojecten: educatie@spicylemon.nl
·       Probeer de cybercrimineel te ontmaskeren: www.vangdecyberboef.nl
·      Voor de laatste digitale ontwikkelingen en bedreigingen, schrijf u in op de nieuwsbrief: www.spicylemon.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten